Friday, November 30, 2012

Perhimpunan Agong Umno tiada arah tujuIPOH: Dewan Pemuda PAS Perak melihat Perhimpunan Agong Umno (PAU) kali ini seoalah-olah tiada arah tuju.

Bendaharianya, Ustaz Fakhrulrazi Mokhtar berkata, pimpinan dan perwakilan menggunakan perhimpunan kali ini sebagai medan untuk menghentam dan memfitnah Pakatan Rakyat.

Katanya, pimpinan Umno hanya sibuk menghentam Pakatan Rakyat dan tiada langsung usaha gerak kerja dan strategi yang dicadangkan serta dibincangkan untuk menghadapi PRU13.

“Semua perwakilan daripada pemuda, wanita dan pimpinan tertinggi hanya menghentam dan memfitnah sebaliknya tiada langsung idea, strategi, dan gerak kerja yang bernas dilontarkan daripada perwakilan,” katanya.

Menurutnya, perwakilan seharusnya menggunakan perhimpunan kali ini untuk memuhasabah diri dan mencari punca kenapa sokongan masyarakat kepada parti itu semakin berkurang.

Fakhrulrazi berkata, pemimpin Umno seolah-olah meragui akan kesetiaan ahli sendiri apabila terus menyarankan agar tidak mempercayai agenda Pakatan Rakyat.

“Mereka seolah-olah tidak yakin dengan sokongan ahli sendiri dan berusaha untuk memberi kepercayaan tinggi ahli kepada Umno,” kata beliau lagi.

Beliau yang juga Timbalan Pengarah Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia menjelaskan, suasana ini menggambarkan Umno semakin terdesak untuk meraih sokongan termasuk ahli sendiri.
Ketika ditanya tentang permohonan maaf yang diajukan oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak dalam ucapannya, beliau berkata, ternyata Najib mengakui pelbagai kekhilafan dan kezaliman yang telah dibuat sepanjang lebih 55 tahun memerintah.

Mengulas lanjut, beliau berkata, Najib menganggap kesilapannya adalah perkara biasa dan mudah sahaja meminta maaf.

Kata beliau, Najib seharusnya berundur dan melepaskan jawatannya jika beliau benar-benar insaf akan perbuatannya seperti yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin di Negara lain.

“Permohonan maaf tersebut menggambarkan pelbagai kezaliman yang telah Umno lakukan sebelum ini dan Najib melihat perkara ini sangat kecil dan mudah dimaafkan.

“Sebenarnya rakyat akan memohon maaf kepada Umno kerana tidak lagi memberi sokongan kepada mereka dalam pilihanraya yang akan datang,” tegas beliau.

0 comments:

Advertise