Tuesday, December 4, 2012

BANJIR: PAS berusaha membantu mangsa terjejas teruk.

LENGGONG: 3 Dis,2012- Banjir besar kembali melanda beberapa buah kampung di daerah ini dan Gerik pada malam tadi telah menyebabkan penduduk mengalami kerugian.

Hujan lebat selama 2 jam, telah menyebabkan air sungai naik dengan mengejut dalam masa yang singkat, sehingga mangsa tidak sempat untuk menyelamatkan barang-barang keperluan daripada kemusnahan.

Sementara itu, di kg.Padang, Gerik. seorang kanak-kanak berumur 12, nyaris maut setelah dihanyutkan air sungai deras yang datang secara tiba-tiba ketika mangsa sedang menunggang motosikal di dalam hujan lebat.

Bagaimanapun, kanak-kanak itu bernasib baik setelah dia dapat berpaut pada dawai pagar, kebun tanaman ditepi sungai, sebelum seorang pemuda yang mendengar suara mangsa menjerit meminta pertolongan berenang datang menyelamatkannya daripada dibawa oleh arus sungai yang deras.

Timb.Pesuruhjaya PAS Perak merangkap YDP PAS kawasan Lenggong, tn hj Razman Zakaria, turun menziarahi rumah-rumah ditimpa musibah sambil membantu  mangsa banjir di kg. Padang, kg.Tanjung Kala, kg.Ulu Kenderong dan kg.Bendang kerajaan, Gerik, dengan menyampaikan sumbangan bekalan makanan untuk 57 buah rumah mangsa yang terjejas teruk.

Turut bersama hj Razman, ketua Dewan Muslimat PAS kawasan Gerik, pn Norhayati

Hj Razman, lebih dikenali oleh berbagai lapisan masyarakat dengan sikap ramah dan mesra, bertemu dengan penduduk. Beiau melahirkan rasa simpati dengan musibah yang sedang dialami oleh masyarakat disini dan terus cuba membantu serta mengharapkan semua mangsa banjir agar bersabar menghadapi setiap ujian daripada Allah dengan redha.

Hj Razman juga mengucapkan tahniah kepada anggota jabatan Amal Malaysia, ajk PAS cawangan,PAS kawasan serta  semua yang telah terlibat menderma, mengurus pemberian bantuan dan bertungkus-lumus membantu kerja-kerja pembersihan rumah-rumah penduduk yang dilanda banjir.

0 comments:

Advertise