Thursday, October 25, 2012

PAS Perak gesa siasat blogger dedah dokumen
IPOH: PAS Perak hari ini menggesa pihak polis menyiasat butiran yang dikeluarkan oleh dua blogger pro-Umno berhubung isu Rumah Perak di Batu Feringgi, Pulau Pinang.

Koordinator Jawatankuasa Strategik dan Isu PAS Negeri berkata, Blog ‘PerakCyberTrooper.com’ dan ‘Bicara Perjuangan’ telah mendedahkan butiran yang dikatakan perjanjian usaha sama antara Setiausaha Kerajaan Negeri Perak dengan Syarikat Al Creative Developers Sdn Bhd untuk menguruskan Rumah Perak selama 30 tahun.

Salman berkata, jika ianya benar butiran perjanjian tersebut adalah sulit serta terikat dan tertakluk atas Akta Rahsia Rasmi (OSA) bermakna ianya tidak boleh didedahkan kepada umum.

Katanya, tindakan mendedahkan dokumen ini ternyata bertentangan dengan akta tersebut dan ianya boleh didakwa.

“Kami hairan bagaimana dokumen rasmi boleh didedahkan secara umum oleh blogger tersebut.


“PAS mempersoalkan bagaimana blogger pro-Umno ini  mendapat dokumen tersebut yang diklasifikasikan sulit dibawah kerajaan negeri,” katanya ketika ditemui Perakite Daily selepas membuat laporan di Balai Polis Sungai Senam, Ipoh 25 Oktober lalu.

Beliau yang juga Setiausaha Pemuda PAS Negeri menjelaskan, butiran dokumen tersebut tidak diketahui kesahihannya.

Justeru, Salman berkata, PAS Perak menggesa Kerajaan Negeri Perak yang diketuai Dato’ Seri Zambry Abdul Kadir mengesahkan adakah butiran dokumen yang didedahkan oleh blogger tersebut adalah benar atau palsu.

“Kami menggesa pihak polis menyiasat pendedahan ini dan mendakwa kedua-dua blogger itu jika penjanjian tersebut adalah dibawah Akta Rahsia Rasmi.

“Kami mahukan kesahihan butiran dokumen itu kerana ianya membabitkan soal urus tadbir dan harta negeri,” tegas beliau.

Hadir sama membuat laporan polis ialah Ahli Jawatankuasa Strategik dan Isu PAS Negeri, Safarizal Saleh; Peguam Pemuda PAS Negeri, Mohd Fitri Asmuni; dan Setiausaha Jabatan Pilihanraya Pemuda PAS Negeri,Muhammad Basyir.

0 comments:

Advertise